Gondolları ile Venedik’i, müzeleri ile Avrupa kentlerini aratmayan, Türkiye’nin en yaşanılabilir şehirlerinden biri seçilen Eskişehir’e, 5,5 ay önce kadın eli değdi. Çorak bir Anadolu kasabası olarak aldığı şehri, modern bir Avrupa kenti yapan Yılmaz Büyükerşen, 25 yıllık koltuğunu gönül rahatlığı ile Ayşe Ünlüce’ye devretti. Her yıl yüz binlerce turist ağırlayan, Kurtuluş, Balmumu, Hamam, Moda Tasarım ve Cam da dahill çok sayıda müzesi ile sanatın kapılarını açan, tutsak değil rehabilite amaçlı hayvanat bahçesi olan Eskişehir’de, Ege ve Akdeniz kıyılarını aratmayan Porsuk nehri kenarına kurulu deniz kumu ile düzenlenmiş plajlar bile var.
Bugüne kadar 32 erkek başkanın görev yaptığı şehirde, 1878’deki ilk isim Hacı Nafiz Hüseyin Efendi’den 146 yıl sonra ilk kadın başkan Ünlüce oldu. “Çılgın projemiz yok, halkçı projemiz var. Eskişehir her zaman gurur duyduğumuz bir şehir olacak” diyen ve yüzde 51 oranında 276 bin oyla Büyükşehir Belediye Başkanı seçilen CHP’li Ünlüce, geride kalan 5,5 ayda neler yaptığını ve hedeflerini SÖZCÜ’ye anlattı.
ULAŞIMDA GECEYİ SABAHA BAĞLADIK
“Ulaşımda geceyi sabaha bağladık” diyen Ünlüce, öğrenci ve genç nüfusun yoğun olduğu şehirde tramvay hatlarının çalışma saatlerini, gece 03.00’e kadar uzattıklarını açıkladı. Belediyenin ring yapan otobüsleri de sabaha kadar hizmet veriyor. Ulaşımda herkes ayda 250 liraya sınırsız şekilde seyahat edebiliyor. Belediye, artan kiralar ve yurt fiyatları nedeniyle öğrenci misafirhaneleri de açtı ve ilki Bademlik semtinde hizmete girdi. Asayiş yönünden de güvenli bir şehir olan Eskişehir’in Barlar Sokağında dileyenler için sabaha kadar eğlence de var.
“Eskişehir’in en büyük kırsal ilçesi olan Sivrihisar’da da kreş ve çocuk evi açtık” diyen Ünlüce kısa süre içinde 2 Kent Lokantasını da hizmete alarak hesaplı yemek imkanı sunulacak. Başkan Ünlüce lokantaların yanı sıra dar gelirli vatandaşların yaşadığı bölgelerde de büfe şeklinde ve uygun fiyatlı “Halk Mutfakları” kurmayı planlıyor.
DİREKSİYON KADINLARDA
Yaşampark’ta 45 bin, Gökmeydan’da 30 bin ve Aşağı Söğütönü yöresinde de 5 bin metrekarelik 3 parkın açılış hazırlıkları sürüyor. Belediyeye ait at çiftliğinde çocuk-genç-yaşlı herkese binicilik kursları veriliyor. Şehirdeki birçok etkinlik ve halkın taleplerine yönelik düzenlemeler, Büyükşehir Belediyesi Basın Yayın Halkla İlişkiler Daire Başkanı Iraz Bayındır, sanatsal faaliyetler ise Müzeler Sorumlusu Nurcan Canalp’in koordinesinde yürütülüyor. Belediyede kadın çalışan sayısı da giderek arttı ve tramvaylarda da direksiyon artık kadınlara geçti.
VEKİL 8 BAŞKAN
Bu dönem Belediye Meclisinde de çoğunluğu sağlayan Başkan Ayşe Ünlüce’nin en önemli destekçileri arasında, herkesin ‘’Hocam’’ dediği Yılmaz Büyükerşen’in yanı sıra 3 CHP Milletvekili Utku Çakırözer, Nur Süllü ve İbrahim Arslan ile Eskişehir’in CHP’li 8 ilçe Belediye Başkanı da var. Ayşe Ünlüce ise ‘’Biz 14 ilçe ve 540 mahallemize hiçbir ayrışma olmadan hizmet götürüyoruz, yerel seçimin kazananı Eskişehir, kaybedeni yok’’ dedi.
Belediye yönetimi bu dönem ilk kez “Dorlion” ismiyle içimlik zeytinyağı üretimine de başladı. Eskişehir’in Sarıcakaya bölgesindeki üreticilerin zeytin ağaçlarından elde edilen zeytin ve zeytinyağı, şimdiden Ayvalık ve Edremit’e rakip oldu. Başkan Ünlüce Belediyenin yeni hedeflerini de, “Kentsel dönüşümün yanı sıra afete dayanıklı modern mahalleler kurmak, trafiği rahatlatacak tramvay hatları ve toplu taşım çözümlerini hayata geçirmek ve çok katlı otoparklar ile her büyükşehirde sorun olan araç parkı konusunu çözümlemek” diyerek sıraladı.
Balmumu Müzesi’nde SÖZCÜ yazarları merhum Bekir Coşkun, Emin
Çölaşan, Rahmi Turan ile Saygı Öztürk’ün heykelleri bulunuyor.
MÜZELER KENTİ ESKİŞEHİR
Eskişehir’de farklı konseptlere sahip olan ve kısa aralıklarla galerilerini yenileyen müzelerde birbirinden farklı etkinlikler sergileniyor. Yılmaz Büyükerşen Balmumu Heykel Müzesi, Kurtuluş Müzesi, Çağdaş Cam Sanatları Müzesi ve Zühal Yorgancıoğlu Moda Tasarım Müzesi önünde her zaman kuyruk var. Lületaşı Müzesi, Eti Arkeoloji Müzesi, Havacılık Müzesi, Ahşap Eserler Müzesi, Odunpazarı Modern Müze ve Devrim Arabaları Müzesi de ön plana çıkan ve yerli ve yabancı konukların ilgisini çeken müzeler arasında yer alıyor. Belediyeye ait Sabancı Uzay Evinde ise bilimin yanı sıra deprem simülasyonları yapılarak özellikle çocuklara yönelik afet önlemleri anlatılıyor.
Eskişehir’e ve müzelere son dönemde Japon turistlerin ilgisinin yoğunlaştığı da gözleniyor. Çocuklar için yapılan ancak büyüklerin daha çok ilgi gösterdiği 26 kuleden oluşan “Masal Şatosu” ise Keloğlan’dan Nasrettin Hoca ve Tepegöz’e kadar masal anlatımı, sahne üstü performanslar ve Efsaneler Diyarı, Gizemli Yolculuk, Masal Tüneli etkinlikleri ile ziyaretçileri karşılıyor.
AKDENİZ DEĞİL PORSUK
Eskişehir’de Otogar ve Gökmeydan Mahallesi arasında 300 bin metrekarelik alanda yer alan Kentpark içinde, açık ve kapalı yüzme havuzları ile Türkiye’de bir ilk olan yapay plaj bulunuyor. Eskişehir, Kentpark projesi ile Türkiye’nin denizi olmayan bir kentinde plaja sahip olma ayrıcalığını kazandı. Kentpark’ın Porsuk Çayı’na bakan kısmında oluşturulan özel alanda Türkiye’nin ilk yapay plajı inşa edildi. Gerçek deniz kumu ile donatılan plaj, özellikle yaz aylarında kent halkının deniz keyfi yaşamasına olanak sağlıyor.
İlle de Ayşe Ünlüce
Daha önce Eskişehir Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri olan ve her gittiği yerde “Ne gündüz, ne gece. İlle de Ayşe Ünlüce” pankartları ile karşılanıp halkın gönlünü kazanan Ünlüce, doğup büyüdüğü ve yaşadığı şehri daha ileri taşımak istiyor. 1970 yılında Eskişehir’de doğan Ünlüce, ilk ve ortaöğrenimini Eskişehir’de tamamladıktan sonra İzmir Dokuz Eylül Üniversitesi Hukuk Fakültesini bitirdi. Ağır ceza mahkemesi hakimi ve ardından avukat olarak görev yaptı. Kamu kurumlarında Hukuk Müşaviri olarak çalıştı. Yılmaz Büyükerşen’in teklifi ile 2016 yılında önce Eskişehir Büyükşehir Belediyesi Hukuk Müşaviri sonra da Genel Sekreterlik görevine getirildi. 31 Mart 2024 günü de en yakın rakibine 72 bin oy fark atarak Büyükşehir Belediye Başkanı seçildi.